Hartelijk welkom in Kroatie
Door: Fanny
Blijf op de hoogte en volg Fanny
07 Februari 2009 | Kroatië, Split
Verder gedragen ons wel behoorlijk crimineel met ons wildkamperen. Dit is uiteraard geen ramp, maar wel verboden in Kroatie. We zien wel. Tot hiertoe ging het goe. Zo sliepen we vannacht op een scheepswerf aan de rand van de Adriatische zee. Hoe mooi kan het zijn op deze wereld? De volle maan weerspiegelt waggelend over het wateroppervlak en de wind beukt tegen de bus. Hoewel de wind best snijdend is, valt de temperatuur wel beter mee. Overdag moet het een graad of 14,15 zijn. Als statement dat het hoog tijd is de warmte te verwelkomen, springen we s morgens poedelnaakt het strakblauwe en heldere zeewater in. De paar botenmakers die op de werf aan het werk zijn, verschijnen geamuseerd op het dek van hun wrakjes met de moersleutels nog in de hand. Sommige toeristen zijn echt compleet gestoord. Ik maak graag deel uit van deze groep. (Jordi zit hier irritant te dicteren en geeft twee idiote opmerkingen...gij weet niet eens wat ne moersleutel is en nee ik wil niet bij die groep horen...whatever, nog steeds geen ruzie) Maar het komt steeds dichterbij zegt hij nu nog ff snel. Pfff....!!!!!!!!!!
Na onze omzwervingen langs kusten en oh ja, dichtgevroren en sprookjesachtige besneeuwde -maar oh zo koude Plitvicemeren in het machtige uitgestrekte binnenland van Kroatie, blijkt in Split dat ik te maken heb met een waarachtige saucissenjunk. (Worstenjunk dus voor de Nederlanders onder jullie) Alles wat gerookt en gedroogd vlees is hier wordt aan een grondige inspectie door Jordi onderworpen: Hij is bereid urenlang didge te spelen in de straat met een bordje dat als opschrift draagt "Geef me aub geld, want ik ben verslaafd aan jullie worsten." Ik ben druk bezig met de vertaling hiervan. Veel verder als hvala, molim en govorti li Engleski kom ik voorlopig nog niet. In elk geval al ongeveer 100% meer talenkennis dan mijn lieve worstenvent hier die het houdt op pivo en mij verder naar voren duwt bij de bakker voor een broodnodig stuk kruh. Split wordt dus een boeiend cultureel bezoek met een klein joeng aan mijn rokken die kwijlend bij elk kraampke met eten blijft staan trekken en zeuren om de head met geld om nog meer delicatessen te kopen. Ik begin zo stilaan te geloven dat ik mijn meerdere heb gevonden als het op een neus voor lekker eten aankomt. Nee mama, Jordi luistert niet! Huij is me stilaan aan het vetmesten. En oh jam PS papa, die Rakija breng ik wel mee voor jou hoor naar huis. Ik vind er niet veel aan. Of hij Jordi overleeft, weet ik niet zeker.
Tenslotte deden we vandaag een eerste poging tot klimmen. Verder als 3 routjes raakten we voorlopig niet omdat de weergoden ons besloten te trakteren op een vrolijke regenbui. Helemaal vrolijk werden we er echter niet van, vooral niet toen de voetsteunen nogal glibberig werden onder mijn boreals in een nogal intense 6B waar we toch absoluut de setjes moesten uit recuperen natuurlijk. Oh yes, vandaag ben ik een keertje Jordi zijn held in plaats van kleine Bo die nog steeds maar weinig kan mispeuteren sinds haar konijnenavontuur. De rotsen zijn mooi. Vraag me niet om technische details, want daar ken ik niets van. Ze gaan naar omhoog en zijn mooi. Bekijk volgende keren de fotootjes maar, dan zeker en vast (vast en zeker, sorry Jordi) in zonovergoten condities. (Waar we die gaan vinden, blijft voorlopig nog een spijtig duister vraagteken.)
We duiken zometeen Split in. Nogal stillekes zo in de winterm maar dat is natuurlijk op zich wel fijner dan koppen lopen. Het regent, dus voor ons beiden een goed excuse om een restaurantje binnen te stappen. Curieus wat voor curiositeiten ik op mijn talloor zal krijgen! Een goede reden om af te sluiten, zou ik zo zeggen.
Fotootjes volgen snel.
07 Februari 2009 - 21:44
Beeranoux@live.nl:
hartstikke leuk al jullie reisavonturen te lezen . gr Wilna -
08 Februari 2009 - 11:07
Mams:
We zitten op de camping, Plitvice, ja, zal wel heel wild zijn nu in de winter; geen toeristen waarschijnlijk rond deze tijd. Een heel avontuur dat douaneonderzoek; logisch denken is waarschijnlijk niet hun sterkste kant spijtig genoeg. Goed dan moeten we hier bidden dat jullie ginder wat meer zonovergoten dagen krijgen. Doen we.
Veel kusjes , Mams -
08 Februari 2009 - 11:25
Paps:
Hallo daar,
Als jij zo blijft voortschrijven, ga ik het na je terugkomst bundelen en uitgeven! Een goed inkomen voor mijn "oude dag"
Kiss !! -
08 Februari 2009 - 15:16
Ilyana:
Oh jordi wat irri he die kut grenzenm idd echt vernederend. Maar leuke reisverhalen fanny! Groetjes ilyana -
10 Februari 2009 - 05:05
Tante Diane:
Ja zo te zien heb je weer veel meegemaakt.Ja dan is dat nog niet veranderd dat streng zijn aan de grens,ik weet toenwe met de bus naar kroatie zijn geweest hebben wij ook lang moeten wachten voor we verder mochten maar ja bij ons was het nog deftig gebleven maar je verliest veel tijd.Ik zou soms een vlieg willen zijn om te zien wat jullie allemaal meemaken.Ik hoop van een paar mooie foto's te zien.Veel groetjes xxxxx -
11 Februari 2009 - 19:08
Vertaling voor "geef me alsjeblieft geld want ik hou van jullie worsten": Molim vas daj mi novca jer volim vasa kobasica
11 Februari 2009 - 21:11
Beeranoux@live.nl:
En Jor heb je inmiddels al genoeg geld gekregen voor die super niet te versmaden worsten ? Herinnert me aan een andere worsten periode weet je nog ? X Ma -
16 Februari 2009 - 21:48
Oeps:
zomaar een berichtje van ooit een redelijke rotsklimmer:
zoek een internetwinkel, log in op www.dalmatia-climbing.net/start.html en ga in de middag klimmen op de rotsen bij Omis.
perfecte rots, goed behaakt en met wat geluk in de zon !
succes, pim.
17 Februari 2009 - 08:46
Marlies:
heb de weg naar je blog weer gevonden. Hrvatska Republika, heerlijk. Bol zeker door naar Dubrovnik, ongelooflijk. Hou je goed!